www.multipistes.org
Beginpagina


More pictures


Calendar & News
<<   april 2020   >>
motuwethfrsasu
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123
there is no event scheduled for this monthcontact@multipistes.org
Youssouf Amine Elalamy & Philippe Délis | Un Roman dans la Ville

Uitgevers: Abdellah Karroum in Marrakesh en Eline van der Vlist in Rotterdam

2008 (Marrakesh) en 2009 (Rotterdam)
Een Roman en de Stad
Voor de eerste keer zal een roman worden uitgegeven in de stad, en niet in boekvorm. Ieder hoofdstuk wordt op een andere manier weergegeven in de stad, gebruik makend van de muur, een station, een markt, een park. De vooruitgang van de verhaallijn gaat hand in hand met een gelijktijdige progressie door de ruimte. Niet alleen het verhaal, ook de stad zelf wordt zo leesbaar gemaakt. De stedelijke ruimte wordt getransformeerd tot lectuur, een plek van ontmoetingen, emoties, ontdekking en hernieuwde kennismaking.

Het project is ontstaan naar aanleiding van een observatie van auteur Youssouf Amine Elalamy: “Al sinds enige tijd voelen sommige van mijn geschriften zich beperkt binnen de kaften van het boek. Mijn roman Paris mon bled was voortbestemd om op muziek gezet te worden, mijn Miniatures werd een tentoonstellingsruimte....” De schrijver wil nu zijn nieuwe roman, Nomade, publiceren in de stad, buiten de kaften van een boek. De verschillende scènes vormen een traject door de architectuur van de stad. De lezer ontdekt zo met het verhaal de stad zelf. Om de verhaallijn van begin tot eind te volgen moet de lezer/ontdekkingsreiziger een vooruitgestippelde route volgen. Aan het einde van iedere scène wordt bovendien aangegeven waar het verder gaat. De scènes staan ook ieder op zichzelf, en kunnen desgewenst apart ‘gelezen’ worden.

Herstellen van aanzien In een tijd waarin het boek om de aandacht van de lezer strijdt met andere uitingsvormen, zoals internet en televisie, vinden beide kunstenaars het noodzakelijk andere publicatiemethoden te onderzoeken om het aanzien van de literatuur te herstellen. In dit geval komt het boek de lezer letterlijk tegemoet. In een wereld waar de ruimtes van de stad bovendien gevuld zijn met commerciële iconografie, heeft het project ook de ambitie het aanzien van de stad te herstellen.

Volg een verhaal, lees een stad Door een boek uit te geven in de stad, willen de kunstenaars zowel de aandacht vestigen op het boek als op de stad. In beide gevallen wordt een route afgelegd, met een begin en een einde, met plaatsen om vooruitgang te maken, je te haasten, te doorkruisen, of juist om bij weg te dromen, je in te verdiepen, rond te hangen, naar terug te gaan. Door de stad als drager van de roman te gebruiken, willen zij ook benadrukken dat elke stad een open boek is, klaar om gelezen te worden: de verschillende ruimtes, de architectuur, het stadsontwerp. Voor het scenografische ontwerp zal strikt gelet worden op de bestaande stadsstructuur, het stadsaanzicht, en de interne logica van de stad, om zo de specifieke eigenschappen van de gekozen stad te kunnen belichten. Zo geeft de stad de mogelijkheid het boek te lezen, terwijl het boek de mogelijkheid geeft de stad te lezen.

Een nomadische zoektocht Het project belicht ook de noodzaak voor iedere schrijver om een geschikte vorm te vinden om zijn verhaal structuur te geven. Tachfine, de hoofdpersoon in dit verhaal, stamt af van nomaden die voor hun bestaan afhankelijk zijn van het zich voortdurend verplaatsen. Door de manier waarop het boek wordt gepubliceerd en door het verhaal zelf, wordt de lezer zelf ook een nomade. De voortgang van het verhaal is afhankelijk van het zich verplaatsen van de lezer in de ruimte. Om het concept te versterken en het nomadische aspect verder te belichten, wordt het project achtereenvolgens in verschillende steden georganiseerd, zowel binnen Marokko als daarbuiten.